Geur En Kleur Zeist

Garens worden geverfd in verschillende verfbaden. Zo kunnen er op een dag een paar kleuren aan bod komen. Later wordt een andere lading wol of katoen dezelfde kleur nog een keer gemaakt, het enige wat verschilt is het verfbad. Alles wordt hetzelfde ingesteld, maar dan nog kan er kleurverschil optreden. De oorzaak is nog niet bekend, waarschijnlijk komt het door de andere lading of de voorgaande kleur.  Om het voor jou als klant makkelijker te maken, wordt er altijd en verfbad nummer ofwel het “lotnummer” op de wikkel vermeld. Zodat je je project in hetzelfde lotnummer kan maken, zonder kleurverschil.

Onze bestellingen zijn altijd in hetzelfde verfbad, maar wanneer een kleur opnieuw besteld wordt, kan dit een ander verfbad zijn. Wanneer je van een bepaald verfbad te weinig bollen hebt, bieden wij de mogelijkheid het gewenste lotnummer te bestellen. We kunnen helaas dan niet garanderen dat het verfbad nog aanwezig is.

Om een bepaald kleurbad te bestellen dien je bij je bestelling in “opmerkingen” het lotnummer aan te geven. Wanneer je meerdere kleuren bestelt, geef dan ook aan om welk garen het gaat, inclusief kleurnummer en verfbad (lotnummer). Geef daarbij ook aan of je alleen het betreffende verfbad wilt ontvangen of, als dat er niet meer is, ook een ander nummer wilt ontvangen. Dan gaan wij voor je op zoek of wij het lotnummer nog hebben liggen. Stel je wilt geen ander kleurbad ontvangen dan de bestelling nog niet betalen. Wij laten zo spoedig mogelijk weten of het aanwezig is via een mail.

Wasvoorschriften zijn belangrijk om je (zelfgemaakte) kledingstuk, knuffel, garen of diversen mooi en netjes te houden. We hebben hier een paar handige tips staan om te zorgen dat alles in goede staat blijft.

Algemeen
Het is belangrijk dat er wordt gewassen met een ruime hoeveelheid water en dat je niks mag laten weken. Ook is het belangrijk om donkere kleuren apart te wassen. Donkere kleuren bevatten namelijk meer kleurstoffen waardoor lichte kleuren makkelijk de kleur overnemen. Een geschikt wasmiddel is nodig van het behoud van wat gewassen moet worden. Wasmiddel zonder bleek en een neutrale pH- waarde zijn het meest geschikt. Eucalan is een wolwasmiddel die ervoor zorgt dat het kledingstuk niet krimpt en de kleuren behouden worden.

Om de vorm van een kledingstuk te behouden is het handig om het weer in vorm te brengen als het uit de was komt en plat op de grond te laten drogen. Het is dan handig om voor het wassen het kledingstuk op te meten om het daarna in de juiste vorm neer te leggen. Doe dit niet op een absorberende ondergrond, dit zorgt voor vermindering van de elasticiteit.

Katoen, linnen en gemengd
Katoen, linnen en gemengd kun je het beste wassen op 40 tot 60 graden Celsius. Doe dit naar aanwijzing op het label van het garen of kledingstuk, als het toch verkeerd is gegaan, kan het helpen om het nog een keer te wassen op de juiste temperatuur. Een handige tip; gebruik geen overtollig hoeveelheid wasverzachter en vermijd de wasdroger. Een wasprogramma met een ruime spoeltijd is handig om te gebruiken

Wol en zijde
Het is af te raden om wol en zijde te wassen in een wasmachine. Het kledingstuk kan vorm verliezen of zelfs gaan krimpen. Ook kan er kleurverandering optreden wanneer het zijde bevat, hierdoor is handwas de beste methoden die gebruikt kan worden. Droog wol of zijde door het te rollen in een handdoek en druk het vocht er voorzichtig uit, niet wringen of persen! Ook het gebruik van een wasdroger is af te raden, dit kan ervoor zorgen dat het kledingstuk krimpt.

Een pluspuntje van wassen of stomen van wol of zijde is dat onregelmatigheden in je zelfgemaakte werk (bijvoorbeeld een onregelmatig randje) zullen verdwijnen. Stoom zachtjes met een nat doekje tussen het kledingstuk en het strijkijzer. Zijde mag niet gestoomd worden. Denk eraan om geen druk uit te oefenen op het kledingstuk, dit kan nare gevolgen hebben. Als je twijfelt over het wassen en/of drogen dan kun je altijd een proeflapje maken om het daarmee uit te proberen.

Alpaca mohair zijde en onbehandelde wol
Gebruik
 voor deze type garens handwas van 30 graden celsius. Zorg er wel voor dat het wasmiddel volledig is opgelost voordat je het voorzichtig kan gaan wassen. Spoel het kledingstuk goed uit met lauw water en zorg ervoor dat het kledingstuk niet gewrongen of gewreven wordt.

Merino en Superwash wol garens
Het is belangrijk om geen wasverzachter te gebruiken bij deze soorten stof. Verder kan het gewoon gewassen worden in een wasmachine met een (fijn)wasprogramma. Was het niet tussen normale en/of bonte was.

Katoen is een veelzijdige grondstof die gebruikt wordt voor veel verschillende doeleinden. Maar als een garen dezelfde grondstof bevat wil het nog niet zeggen dat het garen ook hetzelfde is. Zo kan het garen verschillen in de sterkte, het kan anders aanvoelen en er anders uitzien.

Veel katoenen garens en stoffen krimpen snel en hebben een matte uitstraling. Om dit te veranderen worden de garens behandeld. Een veel gebruikte behandeling is merceriseren. Dit proces geeft het garen glans, sterkte en neemt het beter verf op. Ook zorgt het merceriseren dat het katoenen garen niet meer krimpt en dat de kleuren minder snel vervagen. Het garen wordt eerst gereinigd en daarna wordt het opgespannen. Na blootstelling aan geconcentreerde natriumhydroxide oplossing wordt de structuur veranderd en neemt de lengte van het garen af met  25%.

Gemerceriseerd katoen is duurder dan normaal katoen. Zo kan elk patroon of kleurencombinatie gemaakt worden met dit veelzijdige garen. De draden verschillen qua dikte, meestal tussen 2,5 en 3,5 met een stekenverhouding van 24/26 tot 32/36. Dit is gebonden aan de naald en de (gewenste) steken dichtheid.

Onze gemerceriseerde garens:
Scheepjes Catona
Scheepjes Maxi Sweet Treat
Adriafil Memphis
Adriafil Era Ora
Adriafil Kimera
Adriafil Vegalux
ONLine Sandy Colour

Als je een truitje van een kleur te saai vindt, dan is ton-sur-ton garen echt iets voor jou! Dit garen zorgt voor verschillende kleurnuances. Ditzelfde effect is te bereiken door het gebruik van opengewerkte of kabelpatronen en geven schaduw aan je project. Door deze kleurverschillen krijg je een speels effect in je werk waardoor het niet saai of simpel oogt.

Ton-sur-ton garen is een gebleekte draad die de kleurnuances versterkt. Op basis van de diepte van het bleken krijgt het garen meerdere tinten. Dit is nog steeds te gebruiken met kabels en patronen in je werk, het garen geeft meer diepte en een ander effect. Doordat de kleurintensiteit anders is in het draadje krijg je een levendig werk.

Soms is het garen gebleekt totdat het bijna wit wordt, er ontstaat dan tijdens het breien een effect wat lijkt op jeans stof. Dit geeft een stoere en nonchalante touch aan het project.

Ton-sur-ton garens zijn bijvoorbeeld:
Catona Denim

Unicat garen zijn meerdere draden die in elkaar gewikkeld zijn. Elke draad heeft een eigen kleurverloop en samen zorgt dit ervoor dat het draad een prachtig (gemêleerd) kleurverloop krijgt en je werkstuk een eigen karakter geeft.

Dit garen is goed te gebruiken voor bijvoorbeeld een stola, deken of sjaal. Door het kleurverloop hoef je zelf niet aan- en af te hechten om een andere kleur te krijgen en ontstaat er vloeiend effect.

Unicat garens zijn bijvoorbeeld:
Scheepjes Whirl
Adriafil Cromia[

Egyptisch katoen is anders dan andere katoenen draden. Het onderscheidt zich door het zachte gevoel en het gaat langer mee dan normaal katoen. Het Amerikaanse Pima katoen ofwel Egyptisch katoen heeft de langste draden van alle katoensoorten en is daardoor sterk, duurzaam en absorberend.

Ook is Egyptisch katoen goed ademend en blijft het koel in warme temperaturen. Het behoort echter wel tot de duurdere katoenen met alle extra voordelen valt het dat reuze mee. De kwaliteit is hierdoor wel hoger dan andere katoensoorten.

Voorbeelden van Egyptisch katoen zijn:
Adriafil Era Ora
Adriafil Memphis

 

Sommige garens zijn op een duurzame manier geproduceerd dan andere garens. Duurzaam garen betekent dat er veel wordt samengewerkt met lokale bedrijven, goed wordt gezorgd voor de betreffende dieren èn dat het katoen biologisch wordt verbouwd. Een voorbeeld van een duurzaam geproduceerd garen is het merk Adriafil.

Vooral bij wol wordt er vaak gedacht aan prikkenden en schurenden truien, in sommige gevallen klopt dit ook maar er zijn zeker wolsoorten die het tegendeel bewijzen. Merino wol is bijvoorbeeld heerlijk zacht, warm, soepel en luchtig waardoor het uitermate geschikt is voor een trui of een vest.

Voorbeelden van ecologisch garen zijn:
Adriafil Demetra 
Adriafil Woca 

Alpaca wol is een isolerende en ademende wol. Hij houdt kou goed buiten maar als het warm is, ademt het nog wel. Alpaca wol wordt al 5000 jaar gebruikt om de speciale eigenschappen van het garen.

Veel mensen die allergische reactie hebben op schapenwol hebben dat waarschijnlijk niet voor alpacawol. Door de dunne, fijne en gladde vezel prikt het niet met contact op de huid. Meer dan 80% is niet allergisch voor alpacawol terwijl hij/zij dat wel is voor schapenwol. Het garen is daarom uiterst geschikt voor het maken van een trui, sjaal, muts of babydeken.

Een voorbeeld van alpaca wol is:
Adriafil Sierra Andina (100% alpaca)
Fashion Light Luxury (74% alpaca) 

Het merinoschaap is het meest voorkomende schapenrassen op de wereld. Het schaap geeft een goede, fijne en luchtige wol. Door deze kwalitatieve wol is het een van de bekendste rassen ter wereld.

Merino wol wordt veel gebruikt in thermo- en sportkleding omdat het goed warmte vasthoudt maar wel goed blijft ademen. Merino wol is erg soepel en absorberend waardoor het een hoog draagcomfort heeft. Ook kriebelt merino wol niet op de huid.

Voorbeelden van merino wol zijn:
Adriafil Bucaneve 
Adriafil Genziana
Adriafil Knitcol 

Dit zijn alledrie garens van 100% merino wol. Deze wol is ook goed te mixen met andere vezels of wolsoorten zoals bijvoorbeeld Duo Plus van Adriafil.

Mohair komt van de Angorageit en dan vooral de jonge geitjes. Ze hebben zijdeachtig en lang haar. Mohair is geen angorawol, deze komt van het angorakonijn, maar angorawol wordt niet meer gemaakt door de slechte manier van het winnen van de wol. Mohair komt dus van een geit of schaap en niet van een konijn.

Mohair is lichter dan “normale” wol maar wel net zo warm. Dit zorgt voor een fijn gevoel op de huid zonder kriebels of kou. Mohair is goed geschikt voor het breien of haken van een vest, trui of leuke, lichte sjaal.

Voorbeeld(en) van mohair garen zijn:
Adriafil Sofio Plus