Geur En Kleur Zeist

Breien is een manier om een lap of kledingstuk te maken. Vroeger werd er veel gebreid omdat dat nou eenmaal goedkoper was dan het kopen van kleding. Dit was zo rond de 20e eeuw. Nu wordt er veel kleding gemaakt door middel van breien met een breimachine. Naast weven is breien één van de belangrijkste technieken om kleding en/of accessoires mee te maken.

Breien is een manier van lussen die in elkaar geschakeld zitten, waardoor de stof elastisch wordt. Breien wordt gedaan met twee of meer breinaalden en garen. Daarbij zijn er allemaal handige accessoires die het breien gemakkelijker maken. Zoals stekenmarkeerders, naaldbeschermers en stopnaalden. Om breien goed te leren kan je op cursus gaan, youtube gebruiken of een breiboek aanschaffen.

Door het gebruik van verschillende steken en technieken ontstaat er een patroon in het werk. Ook het meerderen en minderen is een belangrijk onderdeel van het breien.

Om te beginnen met breien moet je eerst steken opzetten op de naald.

Dit is altijd het begin van je werk.

Breien bestaat uit twee hoofd steken: het recht breien en het averecht breien. Door de steken elke rij af te wisselen ontstaat er het “normale” breipatroon. Dit patroon of steek wordt ook wel tricot genoemd. Aan de voorkant van het werk komen er v-tjes en aan de achterkant ontstaan er ribbels.

De ribbelsteek wordt gemaakt door middel van alleen maar recht te breien.

Ook de boordsteek is een veel gebruikte steek in breipatronen. Deze wordt gemaakt door twee steken recht te breien en vervolgens twee steken averecht te breien. Deze steek is smaller en rekbaarder dan de tricotsteek en wordt vaak gebruikt voor het begin of eind van een kraag.

 

De gerstekorrel lijkt op op de boordsteek alleen verspringen de rechte en de averechte op elkaar, in plaats van dat ze op elkaar zitten. Dus waar je de ene rij met een rechte steek begint, begin je de volgende rij met de averechte steek. Bij de dubbele gerstekorrelsteek worden recht en averecht om de twee steken verwisseld.

Door het gebruik van de patentsteek wordt er een dikke lap gebreid. Ook hier wordt recht en averecht op elkaar afgewisseld maar de rechte wordt dieper ingestoken zodat er een dikke lap ontstaat.

Voor het breien van een kabel is het gebruik van een extra hulpnaald essentieel. Op deze extra naald worden een aantal steken op gezet om vervolgens verder te breien. Op deze manier komt er een kabel in het patroon die er als het ware op ligt.

 

Als laatste wordt de kantsteek door veel brei(st)ers gebruikt. Deze steek zorgt ervoor dat de randen van het werk er netjes uitzien.  

Dit zijn de belangrijkste steken die gebruikt worden tijdens het breien. Naast deze steken zijn er ook verschillende technieken die elk een ander effect geven aan je werk.

Fair isle is een breitechniek waarmee je patronen met kleur kan creëren op je werk. Je breit met twee draden tegelijk die alle bij meelopen met je naald. Met het ene draad brei je bijvoorbeeld drie steken terwijl de andere aan de achterkant meeloopt, deze draad heet het meelopende draad. Na die drie steken ga je verder met het andere draad en is is de draad waarmee je de drie steken hebt gebreid het meelopende draad.

Het is belangrijk om eraan te denken dat de draden nooit om elkaar heen te draaien, dit maakt het werk slordig en moeilijk om verder te breien. Per rij worden er maar twee kleuren op elkaar afgewisseld, maar de volgende rij kunnen dit twee hele andere kleuren zijn.

 

Ajour breien is een techniek om gaatjes in je werk te krijgen. Elk ajourpatroon is anders, er is dus niet één specifieke manier om ajour te breien. Zeker voor truien of sjaals is dit een leuke techniek om te proberen.

 

Om een patroon goed te kunnen lezen, zonder al teveel tekst door te gaan, zijn er afkortingen gebruikt. Elk patroon heeft zijn eigen afkortingen en meestal wordt dit vermeldt aan het begin van een patroon. Wel zijn er veel afkortingen die over het algemeen veel gebruikt worden.

Hier is een lijstje van de meest gebruikte afkortingen. 

AfkortingBetekenisAfkortingBetekenis
Afh.AfhalenO.Omslag
Afw.AfwerkenR.Recht
Av.AverechtS.Steek
Br.BreienHg. nld.Heengaande naald
Gedr.GedraaidTg. nld.Teruggaande naald
Herh.HerhalenTr.Tricotsteek
Kant-s.KantsteekWeersz.Weerszijden
Meerd.MeerderenNld.Naald
Mind.Minderen Samenbr.Samenbreien