Geplaatst op Geef een reactie

Brand of the month september

Over Lopi

Ístex werd opgericht om de IJslandse wolindustrie voort te zetten die in 1896 in Mosfellsbær begon. Ístex koopt rechtstreeks van boeren en verwerkt ongeveer 99% van alle IJslandse wol. IJslandse boeren bezitten 80% van het bedrijf. 

Onze toewijding met Lopi is om producten van hoge kwaliteit van IJslandse wol aan te bieden aan klanten die kiezen voor een natuurlijk, duurzaam en milieuvriendelijk leven. Onze wol is STANDARD 100 by OEKO-TEX® gecertificeerd . 

Ístex produceert breigaren gemaakt van IJslandse wol, bijvoorbeeld Álafosslopi, Einband, Jöklalopi, Léttlopi en Plötulopi.

Ístex publiceert patroonboeken met IJslands design om aan de vraag naar unieke, traditionele en creatieve patronen te voldoen. Ístex produceert ook IJslandse wollen dekens en IJslandse wollen dekbedden. 

Producten van Ístex zijn wereldwijd verkrijgbaar.

Het IJslandse schaap

Het Vikingschaap

Toen Viking-kolonisten in 874 na Christus voor het eerst in IJsland aankwamen, brachten ze het IJslandse schaap mee. 

IJslanders zijn verwikkeld in een meedogenloze strijd met de ruige omgeving waarin ze leven. Hier heeft de authentieke natuurlijke wol van het IJslandse schaap bescherming geboden tegen de bijtende kou van het harde noordelijke klimaat.

Als ras is het IJslandse schaap uniek: zijn zuiverheid is beschermd door eeuwen van isolatie en een totale afwezigheid van contact met anderen. Op dezelfde manier heeft de wol die het produceert nergens een tegenhanger.

Een ander opvallend kenmerk van het IJslandse schaap zijn de natuurlijke kleuren, namelijk zwart, grijs en bruin, naast het gebruikelijke wit. 

Feiten over het IJslandse schaap

  • IJslands schaap is uniek (slechts ongeveer 400-500.000 dieren) en met een directe link naar het eerste schaap dat met de Vikingen meekwam
  • IJslandse schapen lopen tijdens de zomer zorgeloos rond in de ongerepte en ongerepte wildernis
  • IJslandse schapen worden nooit aan mulesing onderworpen
  • IJslandse schapen zijn de real deal en worden niet blootgesteld aan valse hormonen of chemicaliën
  • IJsland is schoon – IJslandse boeren gebruiken ongeveer 10 keer minder antibiotica dan in Zwitserland en ongeveer 30 keer minder dan in Duitsland per dier
  • In IJsland is er geen noodzaak voor chemische behandeling van luizen, omdat deze in IJsland niet bestaat – geen chemische residuen in IJslandse wol
  • Een IJslandse schapenboerderij is gemiddeld klein (200-300 dieren) en veel boeren kennen hun schapen bij naam
 

Wol

De meeste IJslandse schapen worden twee keer per jaar geschoren, dat wil zeggen in de  herfst  en  de lente .

Het herfstscheren  in oktober – november vindt plaats wanneer de schapen naar hun winterschuren worden gebracht. De Herfstwol heeft de beste kwaliteit, vrij van vervuiling uit de stal en met een goede vezellengte.

Het voorjaarsscheren  (snod) gebeurt in februari-april of 2-3 maanden voordat ze worden vrijgelaten op de zomerweiden. Dit wordt gedaan om de kwaliteit van de aankomende wollen herfstwol te verhogen. De springwol is echter prima geschikt als vulmiddel of in non-woven toepassingen. Dieren met een scheercyclus van één jaar worden ook in het voorjaar geschoren.

Wol wordt rechtstreeks bij boeren gekocht en vervolgens naar onze wasfabriek in Blönduós in het noorden van IJsland gebracht, waar de eerste fase van het proces bestaat uit het garanderen van de kwaliteit en kleur van de wol.

De volgende fase is het wassen, waarbij het gebruik van chemicaliën en wasmiddelen tot een absoluut minimum wordt beperkt om ervoor te zorgen dat natuurlijke oliën behouden blijven, waardoor de wol zo warm, licht en waterbestendig blijft als de natuur zelf hem heeft gemaakt.

Dierenwelzijn

Het toezicht op het welzijn van schapen is extreem streng in IJsland. Niet alleen op het gebied van ziekten, maar ook op het gebied van de omgang ermee. Bovendien lopen de IJslandse schapen tijdens de zomermaanden vrij rond in het wild, dat wil zeggen in hun natuurlijke habitat.

Het scheren gebeurt vaak door de boer zelf. Als er echter gebruik wordt gemaakt van loonwerkers, worden deze meestal ingehuurd door een groep naburige boeren. Meestal gebeurt het scheren onder toeziend oog van de boer om de kwaliteit te garanderen en dat er niets met hun dierbare dier gebeurt.
 

De beste link over dierenwelzijn is MAST, de IJslandse Voedsel- en Veterinaire Autoriteit (www.mast.is).

Authentieke IJslandse wol

“Dè sleutel om het zware IJslandse weer te overleven”

IJslandse wol is ontstaan ​​na 1100 jaar blootstelling aan het subarctische klimaat en heeft een kenmerkende combinatie van binnen- en buitenvezels. De buitenste vezels zijn lang, glanzend, sterk en waterbestendig, terwijl de binnenste vezels fijn, zacht en isolerend zijn, waardoor ze goed ademend zijn en goed bestand zijn tegen kou.

Authentieke IJslandse wol is vrij van residuen van pesticiden en herbiciden, omdat het gebruik ervan in de schapenhouderij in IJsland onbekend is.

IJslandse wol van hoge kwaliteit biedt naast warme, ademende kleding en duurzame tapijten veel gewenste voordelen. Wol fungeert als luchtzuiveraar voor zowel stof als schadelijke vluchtige organische stoffen. Het is vlambestendig en doet wonderen bij het absorberen van ongewenst geluid.

Istex Wool Products

Istex biedt verschillende specificaties van IJslandse wol, variërend van witheid tot haarlengte. Het soortelijk gewicht van IJslandse wol is gemeten 12-15% lichter dan andere wolsoorten. De fijnere vezels van IJslandse wol zijn tussen de 22 – 34 micron en de lengte is 8 – 10 cm. De grovere vezels zijn groter dan 36 micron en de lengte is van 13 tot 18 cm.

~~~ Onze producten ~~~

Geef een reactie