Borduren

Borduren is een manier van versiering op textiel. Het wordt gedaan met garen en verschillende naalden om de steek van het patroon te maken. Een veel gebruikt borduurgaren is het DMC borduurgaren, het merk heeft veel kleuren en kleurverlopen zodat je voor ieder patroon de juiste kleur kan vinden. Er wordt veel geborduurd op Aida stof, dat is een borduurstof wat in blokjes is geweven, waardoor het makkelijker borduurt, zeker als je ogen wat slechter zijn. Aida stof is gemaakt van katoen waardoor het zachter aanvoelt en goedkoper is.

Borduren kan gedaan worden vanaf een patroon, uit het hoofd of met een borduurpakket. In een borduurpakket zit alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te gaan. Een pakket bestaat uit meerdere maten en er zijn ook kinder borduurpakketten. Deze pakketten zijn meestal makkelijker en hebben grotere steekjes zodat het gemakkelijker is voor kinderen.  Een voorbeeld van borduurpakketten is van Pako, dit merk heeft pakketten voor kussens, lapjes of kinderen. Thea gouverneur ontwerpt zelf de allermooiste borduurpakketten van landschappen tot mooie gebouwen. Genoeg keuze, dus voor ieder wat wils.

Er zijn veel verschillende soorten borduursteken, die zijn onder te verdelen in een paar basisgroepen. In deze groepen is een hele reeks met diverse steken.

Het makkelijkste is om te beginnen in het midden van de stof. Dit kun je bepalen door de stof twee keer dubbel te vouwen in de lengte en in de breedte. Om het rafelen te voorkomen is het verstandig om de randen om te vouwen. Om aan te hechten kun je de lusmethode gebruiken, dit kan echter alleen bij een even aantal draden. Anders is het verstandig om gewoon een knoopje te maken. Om vervolgens weer af te hechten kun je de resterende draad, zorg wel dat dit genoeg is om af te hechten, aan de achterkant door de steken heen.

Bij een kruissteek zijn er twee dingen waar je op kan letten, de één is dat alle bovenste draadjes dezelfde kant op wijzen. Het andere is dat het handig is om de draadjes eerst uit elkaar te halen en dan naast elkaar neer te leggen, zodat de kruissteekjes netter worden.

Voor het borduren is het makkelijker om een stompe naald te  gebruiken die niet te groot of te klein is. Dit kan je controleren door de naald door de stof te steken, als het door de stof valt is de naald te klein, ontstaat er een gaatje dan is de naald te groot. De borduurnaalden die het meest gebruikt worden zijn de naalden 24 en 26. (verkrijgbaar in de maten 20, 22, 24, 26 en 28)