Geplaatst op

Basic tas

Basic tas

Een echt musthave deze gehaakte Basic tas,  de combinatie van de gehaakte tas en de toevoeging van de leren handvatten en het tashengsel maken deze tas een echte eye catcher. Voor naar het werk, je laptop past er precies in, of tijdens het boodschappen doen.

In welke kleur maak jij hem? In het voorbeeld zijn de Bobbiny Premium vintage denim en de Premium charcoal gebruikt. Je kunt zelf kiezen of je de tas vrouwelijker maakt door de gehaakte bolletjes, of lekker stoer zonder? Aan jou de keus!

Voor deze gehaakte tas heb je 2 strengen Bobbiny Premium nodig, daarnaast kan je kiezen of je de leren handvatten (50cm per stuk) en/of het leren tashengsel (100 cm) toevoegd aan jou tas.
We haken de tas lekker soepel op haaknaald 10 of 12 voor de strakkere haaksters.

Haakpatroon:

Haak 13 losssen, plus 2 (deze tellen niet als stokje)
 

Toer 1: Sla de eerste 2 lossen over en haak in de 3e losse 2 stokjes. Haak vervolgens 11 stokjes, in elke losse 1, in de laatste losse haak je 6 stokjes zodat je een mooie ronding krijgt.

We haken nu aan de andere kant van de losse ketiing verder. Haak 11 stokjes een in de laatste steek nog 4 stokjes. Sluit met een halve vaste in het eerste stokje (dus niet in de losse).

Toer 2:
2 lossen (deze telt niet als stokje), Haak 2 stokjes in 1 steek, herhaal dit in de volgende steek, vervolgens 11 stokjes haken, haak in de volgende 6 stokjes 2 stokjes in 1 steek,  haak 11 stokjes, laatste 4 stokjes weer 2 stokjes in 1 steek, sluit met een halve vaste in het eerste stokje.

De bodem is nu klaar!

Toer 3: Haak in elke steek 1 vaste in de achterste lus waaardoor je een mooie opstaande rand krijgt, sluit de toer niet

Toer 4:
Haak nu gewonen vasten, als je bolletjes wilt haken doe je dit random aan de voor en de achterkant 1 bolletje.

Haak zo door totdat de zijkant van de tas 17 toeren hoog is.

We gaan nu in de volgende toer 4 steken samenhaken zodat de ats aan de bovenkant iets dichter wordt. Doe dit aan de zijkanten, haak 1 vasten samen haak 2 vasten en haak nog 2 vasten samen, doe dit ook aan de andere zijkant van de tas.

Haak 1 toer vasten, maak vervolgens in de volgende toer op dezelfde wijze nog 4 samengehaakte vasten. Haak nu nog 1 toer vasten.

Haak nu als laatste rand nog 1 toer halve vasten.

Bevestig de leren handvatten en het tashengsel eenvoudig met de bijgeleverde schroeven.

Heel veel plezier met de Basic tas!

Geplaatst op

Bobbiny junior voeten krukje

Bobbiny junior voeten krukje

Nu we thuis in quarantaine zitten is het heerlijk om je ‘s avonds even terug te trekken met een mooi haak- of breiwerk. Alhoewel je misschien nog genoeg onafgemaakte projecten hebt liggen is dit schattige krukje heerlijk om even tussendoor te maken. Ik vind deze voeten krukjes zo schattig met de lage pootjes! 

Maar ook voor de kleinste kinderen in huis is dit een mooie hoogte om op te zitten!  Dit patroon is erg eenvoudig, door de vasten in de achterste lus te haken ontstaan er een mooi stoer reliëf.

Wil je deze kruk ook haken?

Benodigdheden:

 • 2 Bobbiny Junior (ik gebruikte de kleur misty)
 • een laag voetenkrukje
 • haaknaald 7
 • steekmarkeerders
 • schaar
 • leren label 3×10 cm.

Dit patroon kan je ook gebruiken voor het hogere krukje, pas dan de bovenkant aan door deze 1 toer groter te haken.

Patroon

Gebruikte steken:

 • lossen (l)
 • vasten (v)
 • halve vaste (hv)
 • vasten in de achterste lus (v-)al(steek hierbij je haaknaald niet zoals gebruikelijk onze de 2 lusjes door, maar alleen onder het achterste lusje)

We haken eerst de zijkant, waarna we de bovenkant haken en als laatste haken we deze twee aan elkaar.

Start: met 16 lossen en haak hierin 15 vasten eindig met 1 losse (de losse telt niet mee als steek maar wordt alleen gebruikt om te keren) en keer. Haak vanaf nu elke toer 15 vasten in de achterste lus. Haak zo door totdat de rand met een beetje oprekken om het krukje heen past. Bij mij was dit met 72 toeren groot genoeg. Haak nu met een hv de 2 korte uiteinde’s aan elkaar door alleen de 2 buitenste lusjes van de steken te gebruiken. (zie foto)

 •  

Nu gaan we de bovenkant haken als volgt:

Toer 1:Start met de magische ring ( zie YouTube), haak hierin 6 vasten, sluit met een hv in de eerste vaste. Haak 1 losse en keer! (6v)

Vanaf nu haken we alleen nog vasten in de achterste lus

Toer 2: Haak in elke vaste 2 v-al, eindig met 1 hv in de 1e v, haak een losse en keer. (12 v)

Toer 3:*Haak in de eerste steek 1 v-al, haak in de volgende steek 2 v-al*, herhaal *-* tot het einde, eindig met 1 hv in de 1e v, haak een losse en keer. (18 v)

Toer 4: *Haak in de eerste 2 steken 1 v-al, haak in de volgende steek 2 v-al*, herhaal *-* tot het einde, eindig met 1 hv in de 1e v, haak een losse en keer. (24 v)

Toer 5: *Haak in de eerste 3 steken 1 v-al, haak in de volgende steek 2 v-al*, herhaal *-* tot het einde, eindig met 1 hv in de 1e v, haak een losse en keer. (30 v)

Toer 6: *Haak in de eerste 4 steken 1 v-al, haak in de volgende steek 2 v-al*, herhaal *-* tot het einde, eindig met 1 hv in de 1e v, haak een losse en keer. (36 v)

Toer 7: *Haak in de eerste 5 steken 1 v-al, haak in de volgende steek 2 v-al*, herhaal *-* tot het einde, eindig met 1 hv in de 1e v, haak een losse en keer. (42 v)

Toer 8: *Haak in de eerste 6 steken 1 v-al, haak in de volgende steek 2 v-al*, herhaal *-* tot het einde, eindig met 1 hv in de 1e v, haak een losse en keer. (48 v)

Toer 9: *Haak in de eerste 7 steken 1 v-al, haak in de volgende steek 2 v-al*, herhaal *-* tot het einde, eindig met 1 hv in de 1e v, haak een losse en keer. (54 v)

Toer 10: *Haak in de eerste 8 steken 1 v-al, haak in de volgende steek 2 v-al*, herhaal *-* tot het einde, eindig met 1 hv in de 1e v, haak een losse en keer. (60 v)

Toer 11: *Haak in de eerste 9 steken 1 v-al, haak in de volgende steek 2 v-al*, herhaal *-* tot het einde, eindig met 1 hv in de 1e v, haak een losse en keer. (66 v)

Toer 12: *Haak in de eerste 10 steken 1 v-al, haak in de volgende steek 2 v-al*, herhaal *-* tot het einde, eindig met 1 hv in de 1e v, haak een losse en keer. (72 v)

Toer 13: *Haak in de eerste 11 steken 1 v-al, haak in de volgende steek 2 v-al*, herhaal *-* tot het einde, eindig met 1 hv in de 1e v, haak een losse en keer. (78 v)Bij mij is hij nu groot genoeg voor de bovenkant, bij jou niet haa

Zet nu met steekmarkeerders de bovenkant aan de zijkant vast. Haak vervolgens met vasten de bovenkant aan de zijkant vast gebruik hiervoor het achterste lusje van de bovenkant en 1 lusje van de zijkant. Werk vervolgens de uiteinden aan de binnenkant weg, bevestig het leren label en klaar is je schattige voetenkrukje!

Geplaatst op

Vliegerdeken haakpakket van Jip by Jan

Vliegerdeken haakpakket van JipbyJan

Janneke Assink van Jip by Jan heeft voor Durable een prachtige Vliegerdeken ontworpen waar in drie kleurcombinaties haakpakketten van beschikbaar zijn.

Net als bij de Coaster Square Blanket van Janneke maakt ook bij dit ontwerp de kleurkeuze veel verschil in het uiterlijk van de deken, ondanks het gelijke patroon. Janneke heeft voor de haakpakketten drie kleurencombinaties gemaakt; Pastel, Beach en Sand.

De Pastel en Sand pakketten zijn beide met Durable Cosy fine, en de beachversie is een combinatie van Cosy fine met het nieuwe Durable garen Cosy fine faded, voor een mooie beachlook. Alle drie de varianten bevatten voldoende garens om de deken van ca. 120 x 160 cm te maken, en een mooi patronenboekje met duidelijke omschrijvingen, illustraties en foto’s. Het patronenboek is naast Nederlands ook in het Frans, Duits en Engels.

Geplaatst op

Tunische kussens in 2 kleuren

Tunische kussens in 2 kleuren

Dit tunisch gehaakte kussen is gehaakt met 2 kleuren Bobbiny Junior, door het combineren van de 2 kleuren ontstaat er een speels effect waardoor het bijna geweven lijkt!

Deze steek is zeker ook geschikt voor beginners, in het youtube filmpje klik hier laat ik duidelijk zien hoe je deze tunische steek makkelijk kan leren haken. Door het dikke garen krijg je een mooi stoer en speels effect waardoor het wel geweven lijkt.

De achterkant haken we in 1 kleur zodat je met 3 strengen Bobbiny junior genoeg hebt, wil je de achterkant ook in 2 kleuren? Bestel dan 1 streng extra. Je kan het kussen dan ook eventueel groter maken in 50x50cm.

Benodigdheden:

 • 3 strengen Bobbiny Junior, 2 van de hoofdkleur en 1 voor de contrast kleur.
 • tunische haaknaald 10, (voor de strakke hakers een 12)
 • binnenkussen van 45×45 (ook in een mooie gevulde kwaliteit in de webshop te verkrijgen)
 • leren label

Patroon:

Start met 35 lossen

 • Opzet toer; steek nu de haaknaald in de 2e losse vanaf de haaknaald. Steek in, maak een omslag van achter naar voor  en neem de draad mee door de steek. Laat de omslag op je haaknaald staan. Je hebt nu 2 lussen op je haaknaald. Herhaal dit tot het einde van de toer. In totaal heb je nu 35 lussen op je haaknaald staan.
 • Teruggaande toer; Nu gaan we wisselen van kleur, maak een omslag  met de nieuwe kleur en haal de omslag door 1 lus op je haaknaald. *Maak een omslag en haal door 2 lussen op de haaknaald*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer tot je weer 1 lus op je haaknaald hebt staan.
 • Heengaande toer; Als je nu naar je gehaakte steken kijkt zie je dat er allemaal verticale streepjes zijn ontstaan. Sla het eerste verticale streepje over. Steek je haaknaald aan de voorzijde van het kussen onder het 2e verticale streepje door. Maak een omslag van achter naar voor en haal de omslag onder de lus door zodat er een tweede lus op je haaknaald ontstaat. Doe dit bij alle verticale streepjes die je ziet. De laatste valt echt aan de rand van je haakwerk. Deze pak je ook op zodat er weer 35 lussen op je haaknaald staan.
 • Blijf de heen- en teruggaande toer afwisselen, wissel steeds bij het begin van de teruggaande toer van kleur, pak deze steeds aan de achterkant op. (zie ook het filmpje).  Haak zo door totdat je voorkant van je gehaakte kussen vierkant is.

Haak op dezelfde wijze de achterzijde maar gebruik dan 1 kleur, haak deze 2 zijdes vervolgens met vasten of halve vasten aan elkaar. Bevestig het leren label en klaar is je tunisch gehaakte kussen!

Geplaatst op

Scheepjes MAL De Twisted Roots

6 - 27 januari 2021
Twisted Roots Scarf MAL
As seen in YARN 10 – The Colour Issue

Elk jaar is meer tijd voor jezelf nemen één van de meest populaire goede voornemens. Om crafters te helpen met dat voornemen en om iedereen ook dit jaar weer volop inspiratie te bieden, houdt Scheepjes een winterse Make-A-Long met in de hoofdrol de gebreide Twisted Roots Scarf. Deze bijzondere sjaal met prachtige kabels is ontworpen door Scheepjes Blogger Tammy Canavan-Soldaat van Canadutch en het patroon is te bewonderen in Scheepjes‘ YARN Bookazine 10 – The Colour Issue.

De Twisted Roots MAL wordt gehouden van 6 januari t/m 27 januari 2021 in de Officiële Scheepjes Facebook groepen. Het is een perfect project voor avontuurlijke beginners om nieuwe vaardigheden te leren en om het breien onder de knie te krijgen, maar wij weten zeker dat ervaren breiers ook enorm van dit project gaan genieten. Natuurlijk doen ze dit niet alleen. Met de hulp van de ontwerpster, de zeer bekwame Facebook mods & admins en de wereldwijde Scheepjes community in de Internationale en Nederlandse  Facebook groep (in totaal bijna 110.000 leden!), twijfelen wij er niet aan dat het iedereen gaat lukken.

Benodigdheden

Tip: Wij moedigen iedere deelnemer aan om de vele kleuren van Scheepjes Our Tribe te ontdekken en om de sjaal te personaliseren door je eigen kleur te kiezen.

Let op: het patroon van de Twisted Roots Scarf is niet los verkrijgbaar.

Geplaatst op

YARN Bookazine 10 The Colour Issue

YARN Bookazine 10 The Colour Issue

“Zou er een crafter zijn die niet enthousiast wordt van kleur?  Kleur is overal om ons heen en voor het creatieve oog is het een magische bron van inspiratie en motivatie, waar we ook zijn.”  – Simy Somer, Scheepjes Creative Director

2020 is een bijzonder jaar voor Scheepjes, waarin ze haar 165 jarig bestaan en ook de verschijning van de speciale 10e editie van Scheepjes YARN Bookazine viert! Om deze dubbele mijlpaal extra cachet te geven, koos Scheepjes het thema KLEUR voor deze editie van YARN Bookazine en creëerde zij een feestelijke kleurexplosie gebundeld in een prachtig boek dat het hele regenboogspectrum tentoonstelt als lezers door de pagina’s bladeren! 

Kleur is de taal van Scheepjes

YARN Bookazine 10 The Colour Issue is door Scheepjes ontworpen om haar liefde voor kleur te vieren, met een speciale editie die uitblinkt door de 16 haak- en breipatronen voor het herfst- en winterseizoen in alle kleuren van de regenboog. De open rug van het bookazine zorgt ervoor dat de regenboogkleurige inhoud je vanaf de boekenplank tegemoet straalt. Van kledingstukken en draagbare accessoires tot veelzijdige huisdecoraties en knuffels: deze editie biedt unieke brei- en haakprojecten voor beginners tot gevorderde creatievelingen in een variatie aan garensamenstellingen en stijlen.

Maar dat is nog niet alles! In deze editie van YARN Bookazine is extra aandacht voor de geschiedenis van Scheepjes als garenproducent, de totstandkoming van YARN 10 The Colour Issue en vergeet vooral het prachtig geïllustreerde en uitneembare gedicht op blz. 101 niet, geschreven om Scheepjes’ 165e verjaardag te vieren.

~ Patronen ~

Geplaatst op

BOHO Ibiza tas

BOHO Ibiza tas

Wil jij dit zomerse gevoel ook nog even vasthouden? Dat kan, met deze BOHO Ibiza tas hou je dat heerlijke zomerse vakantiegevoel nog even langer vast.

En het leuke aan deze tas is dat je hem al maakt met maar 1 streng Bobbiny Premium. Het leren hengsel maakt deze tas natuurlijk helemaal af.

Je haakt deze tas met haaknaald 10mm of 12mm voor de vaste haaksters!

Het moeilijkste is misschien wel het kiezen uit alle kleuren, natural past altijd, jeans is lekker stoer, met blush toen je wat meer vrouwelijkheid en met mustard maak je een statement. En dan zijn er nog zoveel andere keuzes…..

Benodigdheden:

 • 1 streng Bobbiny Premium
 • 1 leren hengsel van 100 cm in kleur naar keuze.
 • Haaknaald 10 schaar

De gebruikte steken zijn:

 • Vasten
 • Diep ingestoken vasten (dv)
 • Halve stokjes (hst)
 • Halve vasten (hv)

Je sluit de toeren niet, maar haakt gewoon door met de volgende toer!
Je start je tas met de magische ring, of je haakt 3 lossen die je met een hv sluit tot een ring.
Toer 1: Haak in de ring 6 vasten, probeer deze toer goed los te haken, dat maakt je volgende toer een stuk eenvoudiger.
Toer 2: Haak in elke steek 2 dv, markeer je eerste steek. (12 dv)
Toer 3: Haak *1 dv, haak 2 dv in 1 steek*,  *-* blijf dit afwisselen tot het einde van de toer (18 dv)
Toer 4: Haak *2 dv, haak 2 dv in 1 steek*,   *-* blijf dit afwisselen tot het einde van de toer (24 dv)
Toer 5: Haak *3 dv, haak 2 dv in 1 steek*,   *-* blijf dit afwisselen tot het einde van de toer (30 dv)
Toer 6: Haak *4 dv, haak 2 dv in 1 steek*,   *-* blijf dit afwisselen tot het einde van de toer (36 dv)
Toer 7: Haak *5 dv, haak 2 dv in 1 steek*,   *-* blijf dit afwisselen tot het einde van de toer (42 dv)
Toer 8: Haak *6 dv, haak 2 dv in 1 steek*,   *-* blijf dit afwisselen tot het einde van de toer, haak 1 hv in de volgende steek steek deze ook diep in (48 dv)
Nu is je voorkant groot genoeg, nu haken we nog 1 rand voor de zijkant.
Toer 9:  Haak 2 lossen, haak 40 hst in de achterste lus, hecht je draad af aan de achterkant van je werk af. 

Haak op dezelfde wijze de achterkant van je tas.

Leg de 2 helften van je tas met de goede / buitenkant op elkaar. Zodat de halve stokjes precies op elkaar aansluiten.
Haak nu de tas met halve vasten aan elkaar, steek hierbij alleen in de buitenste lusjes van de halve stokjes  (zie foto). Haak de halve vasten niet te strak!
Knip de draad af, werk hem weg, keer nu de tas om naar de goede kant.

Nu knopen we met de weitasknoop nog een stukje band om het leer heen, knip hiervoor 1,5 meter garen af. Zoek het midden op en knoop de weitasknoop om de band heen totdat je hem lang genoeg vindt. Werk de 2 uiteinden met een haaknaald aan de achterkant tussen de knopen en het leer weg.  Klaar is je tas!

Geplaatst op

Opal Comedy

Opal Comedy

Opal Comedy is een speels speciaal ontworpen sokkengaren waarvan de namen geïnspireerd zijn door grappen, satire en sitcoms! Met kleuren variërend van helder groen en roze tot klassieke tinten blauw, kunt u unieke gebreide kleding creëren. Dit duurzame 4-draads garen is gemaakt van 75% wol (superwash) en 25% polyamide en is wasbaar tot 45 graden. Met slechts één bol Opal Comedy maakt u een paar sokken (tot maat EU 46). Gebruik dit mooie garen ook om kleding en accessoires te maken. Elke bol van 100 gram heeft een looplengte van 425 meter en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.
Eigenschappen:
 • 75% scheerwol (superwash) / 25% polyamide
 • 100g bal ongeveer 425m
 • zacht en absorberend
 • slijtvast
 • vilt niet
 • machinewasbaar op 40 ° C dankzij Superwash finish
 • geschikt voor breimachines
 

 

Geplaatst op

Knijpbeestjes Breien en Haken van Club Geluk

Ga terug naar de good old eighties en brei en haak nu zelf een eindeloze collectie knijpbeestjes. Na Kleine kersttruien haken en Kleine kersttruien breien staat ook Knijpbeestjes breien en haken met Club Geluk garant voor handwerken met humor. Net even anders, altijd origineel en met een dikke vette knipoog. Precies wat je gewend bent van Club Geluk!

In Knijpbeestjes breien en haken met Club Geluk staan patronen voor 25 retro knijpbeesten om te breien en te haken. De knijpbeestjes hebben duidelijke patronen, geschreven door Marieke Voorsluijs, waardoor ze makkelijk te breien en te haken zijn. Maak een aap, pony of beer geïnspireerd op Monchhichi, My Little Pony of de Troetelberen. Vergeet ook de knijpbeestjes voor de feestdagen niet: een rendier, skelet, paashaar en natuurlijk de goeie Sint. Voor beginners en bevorderden: met Club Geluk kan iedereen zelf knijpbeestjes maken!

Club Geluk maakt realistische en humoristische brei- en haakwerken sinds 2004 en schrijft handwerkboeken over uitgebreide diners, bizarre breisels, fantastische truien en veel meer (on)brei- en haakbaarheden. Ze zijn gek op de jaren tachtig en hét hoogtepunt van de jaren tachtig waren toch wel de knijpbeestjes.

In dit boek is onder andere gewerkt met Durable Soqs.

Geplaatst op

NIEUW: Scheepjes Mighty

Een nieuwe superheld is opgestaan en ze heet MIGHTY. Ze is super sterk, maar heeft een zacht karakter en voelt heerlijk aan. Dit krachtige garen is ideaal voor het maken van natuurlijke woonaccessoires, tassen en vloerkleden. Door haar grovere stijl en eco-flair maakt ze unieke items met veel textuur die lang meegaan. MIGHTY bestaat uit een kleurenpalet van neutrale, effen aardetinten, tweekleurige getwijnde kleuren en twee indigo tinten. Haak of brei met MIGHTY en laat de wereld zien dat craften jouw superkracht is!

MIGHTY is gemaakt van natuurlijke vezels en geproduceerd met afvalwater. De bestendigheid, sterkte en robuustheid van de jutevezel gecombineerd met de zachtheid van katoen maken MIGHTY tot de basis voor bruikbare items om keer op keer te gebruiken en die een leven lang meegaan.

Gebruik
MIGHTY is door haar kracht en bestendigheid voorbestemd voor het maken van accessoires en gebruiksvoorwerpen, bijvoorbeeld boodschappentassen die een groot gewicht moeten dragen. Hierdoor is MIGHTY tevens perfect voor het maken van decoratieve items zoals placemats, onderzetters, plantenpotten, deurstoppers, vloerkleden, maar ook voor de meest robuuste knuffels, voor jouw eigen kleine superheld!

De feiten

 • Verkoopprijs: € 2,95
 • 32% Jute – 68% Katoen
 • 50g / 80m
 • Pendikte 4-5mm
 • Stekenverhouding: 10 x 10cm = 19 steken x 25 rijen